PB CSR Vol-I Part-1, Chapter 3 General Conditions of Service, Ques-Ans

In the Third chapter of Punjab Civil Services Rule Volume I Part 1 is Chapter 3 General Conditions of Service. Here are Important Questions Answers of this Chapters.

Table of Contents

PB CSR Vol-I Part-I

Chapter 3

General Conditions of Service

Ques 301. A person was appointed as Clerk on the recommendations of S.S.S.Board. He was allowed to join duty without medical certificate of fitness, Comments?

Ans301 Under rule 3,1 of CSR VOH, Part-1, no person may be appointed in India to a post in Government Service, without medical certificate of health.

As such action of the Competent Authority, allowing the Clerk to join duty without medical certificate of fitness, is against the rules.

Ques 302. The general rule is that pay and allowances are not to be drawn in respect of fresh recruits to Government service without medical certificate of health

(i) Whether the above general rule can be exempted?

(ii) If yes, then indicate the Competent Authority and also the period for which such exemption can be granted?                        (SAS 2/2003) (2+2=4)

Ans.302 (i) As per Exception I to rule 3.1 of CSR Vol-l, Part-1, a Competent Authority can exempt the general rule.

          (ii) The Competent Authority, in this regard is Administrative Department, who can authorise the drawl of pay & allowances for a period not exceeding two months without a medical certificate of health.

Ques 303. An Inspector of Police is promoted as Dy. Superintendent of Police. As per Police Rules, the DSP In such case is required to undergo fresh medical examination by the appropriate medical authority (Medical Board)

(a) Whether pay and allowances of such an Officer can be authorised to be drawn without fresh medical examination and by whom?

(b) If the above Officer is subsequently found unfit, what is to be done in such a case?

(c) Can the services of the Government employee dispensed with, if the employee is subsequently found unfit ? (SAS 2/2003) (2+2+2+=6)

Ans303  (a) According to Exception 2 to rule 3.1 of CSR Vol-1, Part-1, the Administrative Department can authorise the drawl of pay and allowances of such Officer for two months without fresh medical examination by the Medical Board.

(b) If the Officer is subsequently found medically unfit, he should reverted to the lower post of Inspector from which he had been promoted after the expiry of one month from the date of communication to him of finding of examining medical authorities.

(c) After one month has passed after the date the medical officer or board informed the person in question of their decision that they were medically unfit, their services should be terminated.

Ques 304.  The Treasury Officer refused to pass a pay bill of a newly appointed clerk with the objection that the original medical certificate of the employee should be attached with the first pay bill, instead of a certificate to this effect given by the DDO on the pay bill. Comments?

Ans.304  The action of the Treasury Officer is against the provisions of note 2

(ii) below rule 3.1 of CSR Vol-1, Part-1, vide which original medical certificate is not to be attached with the first bill but the DDO is to furnish with the bill a certificate that medical certificate in the prescribed form has been obtained, in respect of the employee.

Ques 305. State the fees payable for medical examination by the candidates selected for fresh appointment to the posts under the Punjab Government?

Ans. 305  Vide note 4 below rule 3.1 of CSR Vol-1, Part-1, the fees payable for medical examination by the candidates selected for appointment to the posts under the Punjab Government are given below: –

(1) Appointment to Gazetted posts = Rs. 64/-

(2) Appointment to Class Ill posts = Rs. 32/-

(3) Appointment to Class IV posts =  Rs.16/-

(4) Appointment to Class Ill posts for SC/ST = Rs.16/-

(5) Appointment to Class IV posts for SC/ST = Rs.8/

Ques 306. State the fee payable for appeal against medical examination of a candidate who has been declared as unfit. Is this fee refundable, if the candidate is declared fit by the Appellate Medical Board?

Ans.306  Vide note 5 below rule 3.1 of CSR Vol-1, Part-1, the fee payable for appeal against medical examination of a candidate who has been declared unfit by the medical authority is given below.: –

  • Gazetted posts Rs. 96/-
  • (1) Non-Gazetted posts Rs. 48/-

If the candidate is declared fit by the Appellate Medical Board, the fee will be refunded to him by his department besides payment of travelling allowance for his attendance before the Medical Board.

Ques 307. A Competent Authority dispenses with the production of a medical certificate in case of a person who has already been medical examined and declared unfit for entry into Government services. Comments? (SAS 8/97) (5)

Ans.307  As per note below rule 3.2 of CSR Vol-1, Part-1, once a person has actually been examined by medical authority and declared unfit, so competent authority has no right to ignore this certificate.

As such action of the Competent Authority is against the rules.

Ques 308. State the various types of persons who are exempted from producing medical certificate of health on their appointment under the Punjab Government ? (SAS Qn.)

OR

No person may be appointed in India to a post in Government service without medical certificate of health, Are there any exceptions to this rule? (SAS 11/82) (5)

Ans 308               Vide rule 33 of CSR Vol-1, Part-1, the following persons are exempted from producing a medical certificate of health on their appointment under the Punjab Government:-

(1) A Government employee appointed by the High Commissioner of India.

(2) A qualified student of Thomason College, Roorkee, if appointed in Public Works Department within 18 months from the date of completion of college course.

(3) A Government employee appointed in a temporary capacity for a period not exceeding six months. (4) A temporary Government employee, if already been medically examined in one office and is transferred to another office, without a break in service

(5) A retired Government employee, if re-appointed immediately after retirement

Ques 309. A person has been appointed on adhoc basis through the Employment Exchange on a post which is sanctioned for five months. Can he be appointed without medical certificate?  (SAS 5/85)

Ans. 309   As per exemption (3) to rule 3.3 of CSR Vol-1, Part-I, the person concerned can be appointed without medical certificate, as the temporary vacancy is for a period less than six months.

Ques 310. A regular clerk of a Government Board passed SAS Examination and appointed as Section Officer by the Finance Department, Punjab Government. Whether he is required to produce fresh Medical Certificate of health?

Ans.310  As per note 1 (i) under rule 3.3 of CSR Vol-l, Part-I, the production of medical certificate is necessary if an employee is promoted from non-qualifying service paid from local fund to a post in superior government service.

As such, he is required to produce fresh medical certificate of health.

Ques 311. A Technical hand, with B.Com Degree, of a Punjab Government Department passed the SAS Examination and appointed as Section Officer by the Punjab Finance Department. He resigned his old post to join the new assignment. Finance Department asked him to produce fresh medical certificate of fitness before his re-employment. He represented that fresh medical certificate is not necessary as he had applied for the new post through channel. Comments?

Ans.311  The request of the employee is in accordance with the exception to note 1 under rule 3.3 of CSR Vol-l part-1, vide which if a person is re-employed after resignation shall be exempted from producing a medical certificate of fitness if the resignation was for taking up another appointment under Government, which he applied through proper channel.

Ques 312. What are the powers of Administrative Department to authorize in the drawl of pay and allowances without medical certificate In case of fresh recruits ? (SAS 12/98) (5)

Ans 312.  Vide exception 1 to rule 3.1 of CSR Vol-1, Part-1, In the event of new recruits to government employment, the Administrative Department may authorise the drawl of salary and allowances for a period of no longer than two months without a medical certificate of health.

Ques 313.  An Officer of M.C. Patlala was selected as P.C.S. Officer In an open competitive examination. He was asked by the Competent Authority to produce a medical certificate of fitness. He represented that he was already medically examined by the Medical Board and the Medical certificate was submitted by him to the M.C. at the time of appointment. Comments?

Ans 313. As per note (a) below rule 3.3 of CSR Vol-1, Prt-1, the production of medical certificate is necessary in case an employee is promoted from non-qualifying service paid from local fund to a post in superior Government service.

               As such representation cannot be accepted. He has to submit fresh medical certificate of fitness.

Ques 314. A person is re-employed after resignation after 10 months. Examine whether fresh medical certificate is necessary?

Ans 314. Vide note 1 () below rule 3.4 (4) of CSR Vol-1, Part-1, a person who is appointed to a Government service afresh after a break in service not exceeding one year should be treated as continuous in service and need not to produce fresh medical certificate.


Important Link

Official Website (Click the link) 👉Punjab Civil Services Rules

Other Related Posts

Click Here 👉PB CSR-VOLUME-1, PART 2
Click Here 👉PB CSR PREMATURE RETIREMENT RULES 1995
Click Here 👉THE GOVERNMENT EMPLOYEES (CONDUCT) RULES 1966
Click Here 👉PB CSR PUNISHMENT & APPEAL RULES 1970

Leave a Comment